Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Őrző-védő kutyák A-D

2011.09.08

Afrikai oroszlánkutya
Származása bizonytalan. Sokáig vadon élő, falkában kóborló, emberkerülő fajta, melyet feltehetően a dél-afrikai telepesek háziasítottak. Termetes, jól izmolt állat. Feje háromszög alakú, keskeny, melyet nagy, lógó fülei kereteznek. Az arcorri részén jellegzetes fekete maszkot visel. Végtagjai erősek, egyenesek. Jó futó. Farkát lelógatva tartja, végén enyhén ívbe hajlik. Sárgás-vöröses szőrzetének különlegessége a gerinc vonalán, a fartól egészen a fejig húzódó szőrbarázda, mely a testszőrzettel ellentétesen nő. Marmagassága: 61-68 cm. Súlya: 30-35 kg.
 Az ember mellett végül hűséges, jóindulatú társsá vált ez a kezdetben oly bizalmatlan fajta. Megbízhatósága, veleszületett intelligenciája alkalmassá tette a kiképzésre. Ültetvényeket, településeket, szafarik sátortáborait őrizte az afrikai éjszakában, ahol ragadozó nagyvadakat kellett elriasztania. Ha a helyzet úgy kívánta, harcba szállt, és gyakran helyt is állt ezekben a véres csatákban. Vadászatokon, ahol ragadozó nagyvadakat is becserkésztek, nélkülözhetetlen volt. Innen kapta a nevét az oroszlánkutya. Napjainkban terület- és vagyonvédelemre képezik ki ezt a fajtát, amely öszöneiben hordozza eket a tulajdonságokat. Az afrikai szavannákon, az őserdőben semmi másra nem támaszkodhatott, mint önmagára, s meg kellett tanulnia megvédenie mind a vadászterületét, hogy a túlélést, mind pedig a kölykeit, hogy fajtája fenmaradását biztosítsa. 

Airedale terrier
Az angliai Yorkshire közelében, az Airedale völgyéről nevezték el ezt a kutyafajtát, kb. száz éve. Hogy az általunk is ismert formát elérjék, öt rokon terrierfajtát kereszteztek. Álljon itt néhányuk neve az érdekesség kedvéért: az ír terrier (Jack London világhírű regénye, Az éneklő kutya állít örök emléket e nagyszerű fajtának), a drótszőrű foxterrier, az örökmozgó kotorékeb, a welsh terrier - mintha egy törpe-arideale-t látnánk, a fekete terrier, aki sajnos már nem élhette meg a dicsőséget, mert időközben kipusztult, és végül a vidravadász kutya, akitől hihetetlen vízimádatát örökölhette. 
 Az airedale az egyik legelegánsabb megjelenésű fajta. Bohókás fejformája azonnal megjegyezhetőve teszi. Előrebicsakló fülei és sötétbarna gombszemei kedves kifejezést kölcsönöznek ábrázatának. Hosszú, izmos nyaka feszes, egyenes hátba fut, kétharmadnyira kurtított farkát felfelé tartja. Mellső lábai mint két oszlop, a hátsók szélesebb állásúak. Kemény, sűrű szőre nyakán, hátán, farkán fekete, míg a fején és végtagjain vörösesbarna. Marmagassága: 56-61 cm. Súlya: 23 kg.
 Kíváló sportkutya, akinek temperamentumát, mozgékonyságát az aglity pályán kamatoztathatjuk leginkább. Az egyik legsokoldalúbb munkakutya, az élet számos területén nélkülözhetetlen társa az embernek. Gyakran vakvezetőként tűnik fel, a repülőtereken mint kábítószer-kereső kutyát alkalmazzák. 

Akita
Mint sok más fajta, az akita is származási helyéről kapta a nevét. Japán első számú harci kutyája valószínűleg nem érte volna meg, hogy e könyv hasábjain szerepeljen, ha a kutyaviadalokat idejében be nem tiltják. Ki gondolná, hogy már több száz évvel ezelőtt is ilyen barbár szokásoknak hódoltak az emberek, keleten és nyugaton egyaránt. Szerencsére az akita - amit egyébként komolyan fenyegetett a kipusztulás veszélye - megmenekült. Szerencsére, mert bár minden kutyafajta örökít ősei külső és belső tulajdonságaiból, mégis az akita esetében ez szinte tökéletesen sikerült. 
 Az akita leginkább a spiccfélékre emlékeztet, de azoknál jóval testesebb, erőlteljesebb. A hasonlatosság, a fej karakterből adódik. Kissé ferde vágású sötétbarna szemek, hegyes, kiálló fülek. Mellkasa domború, hasa és ágyéka felhúzottt. Végtagjai erősek, izmosak. Szőre dús, tömött, vöröses árnyalatú,de lehet fehér, szürke vagy acélkék. Marmagassága: 57-70 cm. Súlya: 35-40 kg.
 Az akita napjainkban reneszánszát éri. Természetesen már nem a küzdőtéren és a viadalkon találkozhatunk vele - igaz, harciasságából mit sem vesztett -, sokkal inkább nemzetközi kutyakiállításokon, mint afféle VIP-vendég, akit megkülönböztetett figyelem kísér. 

Angol bulldog
Soha annyit kutyáról nem beszéltek, ábrázoltak minden lehetséges módon, mint a brit lobogóba öltöztetve, szivattal a szájában, keménykalappal a fején, karikatúraként, az igazi Anglia szimbólumkaként, s ez az egyébként büszke fajta csak tűrte, tűrte, tűrte a megaláztatásokat. Legfeljebb csak arra gondolt, mint hű alatvaló, "Isten óvd a királynőt". De amikor Walt Disney megrajzolta mint ostoma, izomagyú házőrzőt, már neki is sok volt. Kétségtelen, jó alanya a karikatúrát rajzolóknak. Már i.e. a 7. században is rajzoltak hatalmas fejű  a mai bulldogra emlékeztető - kutyákat. A középkor már Angliában találja ezt a fajtát, amint bikaviadalokon szorgoskodik. A nevét is innen kapta: a bikakutya. Egyesek a világ legrondább kutyajának tartják. Mit se adjunk ezekre a hangokra. Zord külseje érző szívet takar, s erről bárki megbizonyosodhat, ha bulldogot választ. Lomhának tűnik, de rendkívül izmos. Jellegzetes fejformája, bikanyaka, és minden képzeletet felülmúlóan rövid és görbe lábai groteszk megjelenését erősítik. Rövid szőrű, színében az ismert mintázatok: fehér, sárga, tigriscsíkos, de akár foltos is. Marmagassága: 35-45 cm (kan), 33-44 cm (szuka). Súlya: 20-30 kg között. Miután szinte átverekedte magát az évszázadokon, mára megbecsült tagja a kutyatársadalomnak. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Barby<3:)))) - szia

2012.01.23 18:49

szia ez az oldal elég bénna változthatnál rajta egy kisit

szandi - Re: szia

2012.06.02 14:37

na ide figyelj!!! 1.nem béna az oldal 2.hibásan írsz: a béna szót nem két n-el kell írni hanem egyel, a változthatnál értelmetlen szó így kell írni,hogy: változtathatnál és a kicsi szót nem s-el kell írni hanem cs-el. És ne merd vissza írni,hogy rossz az oldal mert akkor meg gyűlik velem a bajod!!!!!!!!!!!!

Barby<3:)))) - Re: Re: szia

2012.06.03 08:48

Én meg modom hogy te meg egem ne kritizájjjj