Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Pónilovak

2011.09.08

Izlandi ló
A kis testméret ellenére az izlandi lovat inkább a lovak, mintsem a pónik között szokták emlegetni, és különös szerepet tölt be az izlandiak életében. Izlandra a lovak időszámításunk után 860 és 935 között érkeztek a vikingek hajóival. 

  • TENYÉSZTÉS:  Kevés fajta dicsekedhet olyan fokú fajtisztasággal, mint az izlandi ló. Csaknem 1000 éven keresztül nem vittek bele semmilyen más fajtát a tenyésztésbe. Már a kezdeti időktől fogva szelektív tenyésztést folytattak, de gyakorlati tenyésztési programot Skagafjördur kiemelkedő munkássága idején, 1879-ben alkalmaztak először. Fontos szempont tenyésztés során a fajtára jellemző öt jármód, és sok ménes az elfogadott 15 színre is szelektál. 
  • JELLEMZŐ TULAJDONSÁGOK: A lovakat gyakran félnomád körülmények között tartják. Mindenféle munkára használták őket, sőt a húscélú hasznosításukat is meg kell említeni, valamint fontos szerepet töltenek be az izlandiak hagyományos sportéletében. A három alapjármód a lépés, ügetés és a vágta mellett az izlandi lovak poroszkálnak is, valamint van egy speciális jármódjuk a tölt, ami egyfajta rohanó lépés. 

Marmagasság: 130-140 cm.
A fajta kialakulása:
Tarpán - Jó konstitúciót és gyorsaságot adott a fajtának.
Fjord - Egyesített primitív tulajdonságot és némi finomság. 
Környezet: Tundra
Eredet: A jégkorszak előtti időkből
Jellege: sodrott
Szárazás: Izland
Színek: Minden
Hasznosítás: Hátasló, iglásló

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

szandi - jó a kép a lóról

2012.06.02 14:40

szia. Nagyon jó az oldal rakjál fel több lovas írást és több képet :)