Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Mezei nyúl:

Megjelenése

Testhossza 50-70 centiméter, 2500-6500 gramm. Színe szürke. Hátsó, erős lábái segítségével a 70 kilométer/órás sebességet is képes elérini.

Szaporodása

A párzási időszakukat bagzásnak hívják, általában március-áprilisra esik. A nőstény évente 2-3-szor ellik. Az utódok a szabadban születnek.

Életmódja

Minden ehető növényi részt elfogyaszt, legjobban a zsenge, nedves hajtásokat szereti. Tavasszal a fiatal vetésben tartózkodik és ezt eszi. Később lóherét és a lucernát keresi fel, aratás után a kukorica-, burgonya- és répaföldekre vonul, majd később a fiatal őszi vetéseket és káposztáskerteket látogatja. Télen, ha nagy a hó, behúzódik a kertek és a szérűk környékére és ilyenkor a gyümölcsösökben, faiskolákban, csemetekertekben rágásával hatalmas károkat tehet. Különösen az akácfa fiatal csemetéit rágja előszeretettel.

Ellenségei

A nagy termetű ragadozómadaraknak, rókáknak, farkasoknak és a kóbor kutyáknak esik áldozatul. Húsa ízletes, szőrméje szintén értékesíthető; vadásszák.

 

Üregi nyúl

Elterjedése

Eredetileg csak az Ibériai-félszigeten és Északnyugat-Afrikában volt megtalálható, ma azonban széles körben elterjedt Európa csaknem minden részén, keleten egészen Ukrajnáig. Ezen kívül számos országba és szigetre, például Ausztráliába, Új-Zélandra és Chilébe betelepítették.

Megjelenése

A hím eléri a 40 centimétert, a nőstény valamivel rövidebb. A testtömege 2 kilogramm is lehet, a nőstény kisebb. Az üregi nyúl kisebb a mezei nyúlnál. Tarkóján barna színű, háromszög alakú folt van, testének többi része szürke.

Életmódja

Az állat társas, nagy közösségekben él. Dombvidéken, laza homokos talajokon mindenütt otthonos, itt készíti tágabb, katlanban végződő föld alatti lakását. Tápláléka főleg fűfélék, lóhere és lágyszárú növények; az ember által termesztett növényeket sem veti meg. Kártétele hasonlít a mezei nyúléhoz.

Szaporodása

Az ivarérettséget 4-5 hónapos korban éri el. A párzási időszak főleg tavasszal és nyáron van. A vemhesség 28-31 napig tart, ennek végén 2-8 utód jön a világra. Az elválasztás 30 nap múlva következik be.

Érdekességek

Vadásszák, húsa ízletes, bundája keresett. Az üregi nyúl háziasított alakja a házinyúl (Oryctolagus cuniculus domestica).

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.