Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A guppi egyike a legigénytelenebb halaknak. Talán ezért is az egyik leggyakrabban tartott halak egyike Magyarországon. Ma már számos alfaja létezik és hála a nemesítgetéseknek, a színük is nagyon változatos. Azonban ha szaporítani akarjuk ezeket a halakat, akkor nagyon oda kell figyelnünk. Ugyanis ezek a halak az elevenszülő halak közé tartozik, azonban a kicsinyeiket hajlamosak felfalni. Ezt kétféle módon tudjuk elkerülni:

  1. Nagyon sűrűn beültetjük növényekkel az akváriumot, hogy a kicsik könnyen el tudjanak bújni a falán szülei elől.
  2. Szülés előtt nem sokkal a nőstényt egy másik akváriumba helyezzük át, majd a szülés után rögtön visszahelyezzük a rendes helyére. Azonban ekkor nagyon pontosan el kell találni a szülés pillanatát, mivel korai áthelyezésnél koránszülést érhetünk el (az áthelyezés okozta stressz következtében). Ennek a "bébiakváriumnak" megfelel egy 10 literes is, amiben azért legyen valamiféle növény. Szülés közben általában nem áll neki az anya felfalni a kicsinyeit, de utána mindenképpen vegyük ki.

A guppik nagyon szapora állatok, hiszen 4-6 hetente egyszerre 10 kis halat szülnek. Ha hím is van a nőstények körül, akkor azok állandóan terhesek, így sok problémánk nincsen. A guppibébik vizébe ajánlatos 1-1,5 kávéskanál sót rakni 10 literenként, mivel a bébik jobban szeretik az enyhén lúgos vizet, és így az ártalmas baktériumok számát is nagyon le tudjuk csökkenteni.

Egy guppi átlagosan 2-3 évig is elélhet (ha a teknőseinknek nem tálaljuk fel).

Hőmérséklet szempontjából igazán nem tekinthető igényes halnak, hiszen 18°C-on, de akár 26-28°C-on is jól megél.

Ezek a halak mindenevők. Elsősorban az eleven kajákat szeretik (pl. tubifex). Természetes körülmények között elsősorban szúnyoglárvákat fogyaszt. Apró száraz eleségeket is szeretik, azonban csak ezen nem tarthatjuk őket hosszú ideig. Hetente egy-két alkalommal adjunk nekik csirke- vagy marhamájat apró darabokra vágva. Növények közül az algákat vagy a forró vízbe mártott vagy mélyhűtött leveleket (pl. spenótlevél) szereti. A mélyhűtés és a forró vízbe mártás felpuhítja a növények erezetét, így a halak számára is könnyen fogyaszthatóvá válik. Ha azt akarjuk, hogy a guppijaink gyorsan nőjenek (főleg a kicsik), akkor naponta kétszer etessük őket, de csak annyit, amennyit egyszerre meg tudnak enni.

A halaknak az akváriumon kívül még szükségük van valamilyen vízinövényre valamint szűrő és levegőztető-berendezésre. Ez utóbbi a víz megfelelő oxigénellátását hivatott biztosítani. Ez azért nagyon fontos, mert a guppik az oxigénhiányra nagyon érzékenyek. Szükség lehet még megfelelő világításra is. Ha a fény oldalról jön a halaknak, akkor könnyen előfordul, hogy ferdén kezdenek el úszni.

Egy akváriumba ne tegyünk túl sok halat. Az akvaristáknál is vannak ökölszabályok. E szerint a megfelelő hal és akvárium arány: 1 cm hal/1 liter víz. Ilyenkor a kifejlett halat kell számításba venni, amely a guppik esetében maximálisan 2,5 (hím) és 5 (nőstény) centiméter. De ennél nagyobbra is megnőhetnek (bár ez csak nagyon jó tartás következtében lehet). Egy akváriumba több nőstényt telepítsünk, mint hímet, hogy ne zaklassák fölöslegesen a hímek a nőstényeket.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.